www.gallery-natalie.com

Виж налични творби от този художник

Михаил ШЕМЯКИН

Кликнете върху картинката, за да я увеличите
КарнавалЦар Петър I / Карнавал /Играчките
Жар птицаКарнавал в Санкт ПетербургНарКарнавал в Санкт Петербург

        Роден  е в Москва  през 1943 г.                                                           

        Учи в Специализираното  училище към Академията по изкуствата  “Репин”, Ленинград. Изгонен е от училището  заради неспазване на нормите на социалистическия реализъм и от 1959 до 1971г.  се препитава като работник . Подложен е на задължително лечение в психиатрична болница , което е стандартния начин за разправа с идеологическите дисиденти по онова време. През 1967 г  Шемякин основава Санктпетербургската  творческа група  и развива философията на метафизичния синтез, посветена на създаването на нова иконописна форма, основана на изследването  на религиозното изкуство на всички епохи и времена .                                                            

        През 1971г.  съветските власти  прогонват Шемякин от СССР .

 

       Михаил Шемякин се установява във Франция , а през 1981 г  се премества в Съединените щати. Започвайки в Париж, той организира изложби и публикува произведения на руски художници и писатели – неконформисти. Започнатото през  60-те години  изследване на изкуството на всички епохи и народи прераства в колекция от милиони изображения, организирани в технически, исторически и философски категории, което спечелва на художника почетни докторати в Сан Франциско  и Сидар Колидж /САЩ/ , Европейската художествена академия  /Франция/  , Руски хуманитарен университет /Москва / . Михаил Шемякин създава  и Институт за психология и философия на изкуството.  

                   Завръщането на неговите произведения в посткомунистическа Русия   започва през 1989г с първата му изложба там . Впоследствие той продължава да излага творбите си в Русия и създава  нови паметници в Петербург : на Петър Велики , на жертвите на политическите репресии и на архитектите и строителите на Санкт Петербург

 

        Скулптурата на Шемякин  “Кибела –богинята  на плодородието “ е изложена  в  Ню Йорк .Паметник на Петър Велики е на постоянна експозиция в Нормандия. През 1998 г  Шемякиновият Паметник на Джакомо Казанова е издигнат във Венеция в чест на  на 200 годишнината  от смъртта на Казанова.  “Диалог между Платон и Сократ “ е композиран  в университета  “Хофстра”  в Ню Йорк. През 2001 г в Лондон е издигнат неговия паметник, отбелязващ 300-годишнината от посещението на Петър Велики в града, а в Москва е открита монументалната скулптурна композиция  “Деца – жертва на греховете на възрастните “През  2007 г  Михаил Шемякин реализира   вълнуващ паметник  на  Владимир Висоцки.

 

         Театралната  дейност на Шемякин започва през 1967 г  с поставянето на операта  “Нос “  от Шостакович. През 2001г  е премиерата на Шемякиновата версия на балета “Лешникотрошачката “ от Чайковски в Мариинския театър в Санкт Петербург.  

         През 2005 година е автор на либретото, постановката, сценографията и костюмите на премиерния балетен спектакъл “Вълшебният орех “ по приказка на Хофман, музика Сергей Слонимски и хореография на българката Донвена Пандурски в Мариинския театър , Санкт Петербург . Същата година излага  скици за балета  “Вълшебния орех “ в Държавния руски музей в Санкт Петербург. Издава и албум със скици за балета  “Вълшебния   орех “ – пролог към  “Лешникотрошачката” в издателство “Скира “ – Италия.

 

          Творби на Михаил Шемякин присъстват в постоянните колекции на редица музеи , включително  “Метрополитън /Ню Йорк/ ,Третяковската галерия /Москва /, Руския държавен музей /СанктПатарбург/ , Музея на изобразителното изкуство в Сан Паоло / Бразилия / , Музея на модерното изкуство /Париж/ , Яд Вашем и Музея на изобразителното изкуство   /Тел  Авив /

 

          Действителен член  е на Нюйоркската академия на науките изкуствата на Европа и  Кавалер на френския орден  “Рицар на изкуствата и литературата / 1994 г /

 

         Галерия  “Натали “  за пръв път  в света показа  скиците на Михаил Шемякин    към балетите   “Метафизика “   по музика на  Прокофиев  , “ Кротката “ по музика на Рахманинов и   “Пролетно  тайнство “ на   Стравински     от  съвместната постановка на Софийската опера и балет , Мариинския театър  в  Санкт Патербург   и  Форум “България – Русия “,  хореография и постановка на Донвена Пандурски,  състояла се в София през януари 2006 г .

 

          Галерия „Натали „  представя непознати в България цветни графики голям формат на Михаил Шемякин.